OBJAVITE

O OLX-u

OLX.ba je samo posrednik u objavi oglasa o kupoprodaji i nije u vlasništvu artikala niti profila, te ne odgovara za eventualni rizik ili štetu proisteklu korištenjem sajta, odnosno trgovinom između korisnika.

OLX.ba prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka nema mogućnost da Vam daje bilo koji podatak sa profila, međutim raspoloživi smo da saslušamo Vašu prijavu i u određenim slučajevima da sankcionišemo profil ukoliko imamo jasne dokaze.

Dobrodošli!

Vodimo Vas kroz pet edukativnih tačaka
o Internet sigurnosti koje bi mogle biti od
velike pomoći da ne postanete žrtva prevare,
te da poboljšate Vašu sigurnost na OLX-u.


S obzirom da je Internet na našim prostorima nažalost još uvijek nedovoljno "siguran medij" za komuniciranje i poslovanje, OLX.ba tim je za vas kreirao nekoliko korisnih savjeta za internet sigurnost.


Verifikacija

OLX.ba preporučuje svim korisnicima da nakon registracije verifikuju svoj telefon, e-mail, kao i adresu prebivališta. Time povećavamo provjerenost naših korisnika i pomažemo Vam da razdvojite pouzdane profile od nesigurnih.
Verifikaciju Vašeg profila možete izvršiti u postavkama.

Posebno obratite pažnju pri pregledu oglasa novoregistrovanih, neverifikovanih profila. Ove dvije žute ikone Vam daju do znanja da se korisnik registrovao prije manje od mjesec dana, te da nije verifikovao ni broj mobitela, ni e-mail, što ne daje dojam baš pouzdanog korisnika.


Dojam, povjerenje i medalje

Prije svega, pogledajte profil korisnika, njegove medalje, dojmove i ocjene. Medalje su male značkice koje se redaju na profilima ovisno o broju kupljenih odnosno prodanih artikala.
Imajte u vidu da korisnik koji je tu relativno kratko (manje od mjesec dana), a već ima negativne dojmove, nije pouzdan.
Svu komunikaciju sa korisnikom, ukoliko je moguće, obavljajte preko privatnih poruka, jer je to jedino što možete koristiti kao dokazni materijal u slučaju da budete izloženi sumnjivim radnjama.

Medalje su bitne!

Bolji, pouzdaniji i profesionalniji korisnici uživaju veći ugled na stranici. Oni imaju više medalja i više transakcija, i najčešće nula negativnih dojmova.


Nakon što pogledate koje sve medalje korisnik ima, savjetujemo Vam da provjerite i njegove dojmove. Dojam predstavlja mišljenje drugih korisnika, a mogu ga ostaviti samo korisnici koji su već trgovali sa drugim korisnicima, te imaju 100% verifikovan profil. Pogledajte primjer korektnog, solidnog korisnika:


Stanje artikla

Ukoliko ste se zainteresirali za neki artikal, prije nego što kontaktirate korisnika pregledajte slike artikla (ukoliko ih ima). Sumnjivi korisnici rijetko stavljaju prave, originalne slike artikla, već ih pronalaze na Internetu - takve izbjegavajte. Da li su slike vjerodostojne ili ne, možete provjeriti jednostavnom pretragom.

S druge strane, ne vjerujte svakoj slici. Mi Vam preporučujemo da stanje artikla, kao i sam artikal, ako je moguće provjerite lično, uživo sa korisnikom, ili razmjenite više autentičnih slika.

• provjerite stanje
• zatražite više
autentičnih slika
• eventualno zatražite
video klip
• slika artikla nužno ne predstavlja i stanje artikla


Način plaćanja i dostava

Ako ste već stupili u kontakt sa korisnikom vezano za artikal koji želite kupiti, pripazite na to da li Vas korisnik požuruje, te detaljno provjerite zašto Vam nudi određeni način plaćanja.

Koji tip dostave je najsigurniji? Razmislite o tome koji bi način dostave bio najsigurniji za Vas. Kontaktirajte kurirske službe koje nude bezbjednije načine dostave, razmijenite sve podatke sa korisnikom sa kojim trgujete, prije nego što pristupite trgovini, a pogotovo razmjeni artikala.

Budite
pažljivi!

• nikada ne uplaćujte na druge podatke
(bratov, očev ili tuđi račun)
• ne znate korisnike 100% - ne vjerujte im


Kako da se zaštitim?

Pored svih mjera predostrožnosti koje je za vas poduzeo OLX, apelujemo na sve korisnike ovog sajta da se dobro raspitaju ko je korisnik od kojeg planirate kupiti ili kome želite prodati artikal, sa kakvim artiklima je do sada trgovao, i kakav mu je generalni dojam od ostalih korisnika. Sve ove informacije su javno dostupne na profilu svakog registrovanog korisnika s ciljem maksimalne zaštite potencijalnih kupaca, kao i radi kvalitetnijeg dijaloga između korisnika.

Za svaku dojavu/prijavu lažnih profila/artikala bićete propisno nagrađeni.

Ukoliko tvrdite da ste prevareni

U slučaju da tvrdite da ste prevareni od strane korisnika na OLX.ba za određeni artikal ili iznos novca, ili ste bili svjedok pokušaja prevare, možete nas kontaktirati i mi ćemo Vam rado pomoći u istraživanju slučaja te Vas uputiti policiji, sa kojom jako dobro sarađujemo.

Molimo Vas da imate u vidu da je OLX samo posrednik u objavi oglasa o kupoprodaji, dakle klasični oglasnik, samo u Internet formi. Mi se kao takvi ograđujemo od bilo kojeg incidenta kojeg možete biti ili kojeg ste već žrtva.
Također, mi Zakonom o zaštiti ličnih podataka ne možemo Vama, ni trećim licima, davati podatke o korisnicima, već samo policiji i nadležnim organima.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od koristi i da će Vam služiti pri korištenju OLX.ba.
Urednicima OLX-a je najbitnije zadovoljstvo Vas, naših korisnika, jer je na kraju krajeva cijeli servis Vama na usluzi.


Imate pitanje? Slobodno nas kontaktirajte

Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja OLX.ba stranice prihvatate uvjete korištenja.