OBJAVITE

BOSANSKO KRALJEVSTVO

BOSANSKO KRALJEVSTVO

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

699 KM

Količina

1

Stanje

Novo

Obnovljen

Prije 9 dana

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
33135977
Broj pregleda
13

BOSANSKO KRALJEVSTVOKratki opis

PRESTIŽNO, UNIKATNO, RUČNO UVEZANO IZDANJE Samo 1.000 numeriranih primjeraka u svijetu!

Detaljni opis

PRESTIŽNO, UNIKATNO, RUČNO UVEZANO IZDANJE
Samo 1.000 numeriranih primjeraka u svijetu!

Predstavljamo Vam iznimno vrijedno književno i umjetničko ostvarenje. Ovo prestižno djelo govori o vremenu slavnog Bosanskog kraljevstva, vremenu koje je kroz povijest nadahnjivalo i ohrabrivalo stanovništvo Bosne i Hercegovine, ispunjavajući ih vjerom da je sve moguće.
U ovaj luksuzni projekt autori su uložili maksimum mogućnosti i malo više od toga, kako bi u vremenu u kojem živimo pokazali poštovanje i ljubav prema dami staroj više od jednog tisućljeća. Nadahnuti idejom da ona ne zaslužuje ništa manje od njihove izvanrednosti, osjećali su da imaju pravo na ambiciju da naprave nešto na što se do sada nitko nikada nije usudio.
Ova će Vas knjiga oduševiti jer je iznimna od prve do posljednje stranice. Ovo veličanstveno književno-umjetničko i pripovjedačko majstorstvo predstavlja najcjelovitiji i najraskošniji prikaz Bosanskog kraljevstva.


Knjiga BOSANSKO KRALJEVSTVO  izrađena je u tvrtki ARC Group s.r.l., Gorizia u Italiji, koja je u svijetu bibliofila i ljubitelja knjiga poznata kao jedna od najvećih svjetskih tvrtki za izradu prestižnih izdanja. Više od dva desetljeća ARC Group vodeći je proizvođač ekskluzivnih izdanja, faksimilnih i rukopisnih izdanja, monografija i drugih iznimnih prestižnih knjiga s raskošnim dekoracijama, vrlo zahtjevnim tiskom, te bogatim izborom papira i unikatnih pakovanja.
Njihove knjige krase biblioteke poznatih osoba širom svijeta, kao i biblioteke ljubitelja i poznavatelja lijepih i unikatnih izdanja. Posebnu kategoriju knjiga predstavlja kolekcija knjiga koja je nastala u razdoblju dužem od 15 godina za ekskluzivni knjižni klub “Monplaisir”.
Arc Group može se pohvaliti i najvećom otisnutom knjigom na svijetu, koja je, između ostalog, 2011. godine ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda. Riječ je o Kur’anu koji sa svojom impozantnom veličinom od 160 X 200 cm predstavlja jedno od najvećih dostignuća u svijetu tiska do sada. Već vanjski izgled ove knjige s koricama od malahita, bogatim dekoracijama od srebra i zlata, filigranskom obradom i ugrađenim poludragim i dragim kamenima upućuje na visokokvalitetnog proizvođača, koji s maksimalno profesionalnim pristupom prilikom izrade knjiga zadovoljava svaki zahtjev kupaca. Njihovi su proizvodi unikatni i obogaćuju svijet kulture.
Sva dosadašnja iskustva u izradi najprestižnijih svjetskih knjiga jamče da će i knjiga BOSANSKO KRALJEVSTVO predstavljati veliku umjetničku i povijesnu vrijednost za svakog njenog vlasnika.

Kao iznimna dragocjenost, ovo prestižno djelo ima svjetsku nakladu od samo 1.000 numeriranih primjeraka!

Knjiga se odlikuje vrhunskim estetskim detaljima a izrađena je od najkvalitetnijih materijala!

 Korice su izrađene od najfinije teleće kože bijele boje.
Kopča i uglovi korica izrađeni su od mesinga, a na njima su ugravirani autentični motivi.
Na hrbatu se nalazi motiv s jednog od kraljevskih pečata Tvrtka I kako sjedi na prijestolju.
Shematizirani prizor utisnut je suhim žigom na koži, a finaliziran je zlatotiskom.
Na suprotnoj strani nalazi se metalna kopča na kojoj je ugravirano naličje istog kraljevskog pečata Tvrtka I Kotromanića. Kopča na sredini knjige zatvara se posebno dizajniranim mehanizmom.
Na metalnim uglovima korica ugravirani su stilizirani ljiljani kakvi se mogu sresti na brojnim stećcima.
Na prednjoj strani korica nalazi se umjetnički amblem iz kraljevske dinastije Kotromanići. Grb je izrađen od poliranog mesinga i ukrašen emajliranim detaljima u plavoj, bijeloj i sivoj boji. Zbog složenosti izrade i filigranskih detalja predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na djelu.
Knjiga se nalazi u drvenoj vitrini koja je izrađena od masivnog bijelog jasena u kombinaciji s bijelom kožom.
Vizualni identitet je jedinstven i svojim dimenzijama predstavlja impozantnu umjetninu (440 X 300 mm).
Grb je uokviren ukrasnim motivom sa zgošćanskog stećka, dok su ukrasi na stalku nadahnuti cvjetnim motivom s kraljevske palače na Bobovcu. Na zadnjoj stranici korica nalazi se uokviren blindruk (suhi žig ili slijepi tisak) prema motivu sa zgošćanskog stećka, kao i ukrasno-zaštitne metalne nožice.
Knjiga je ručno šivana i pomno ukoričena, te je samim tim svaki primjerak unikatan.
Knjižni blok izrađen je od najkvalitetnijeg „Garda mat“ papira, gdje je na dvadeset stranica aplicirana najzahtjevnija grafička tehnika nanošenja zlatnih i srebrnih folija, što knjigu čini iznimnom i posebnom.
Komplet Bosansko kraljevstvo sastoji se od:

knjige
elegantno dizajniranog stalka od masivnog bijelog jasena
para bijelih rukavica
ukrasne vrećice za rukavice
Vrijeme o kojem vrlo jezgrovito pripovijeda dr. Emir O. Filipović, docent na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i stručnjak za srednji vijek, sadrži cjelovit prikaz koji čitatelju približava bosansku banovinu i kraljevstvo, od njenog rođenja do preobrazbe u novu civilizaciju.

Iznimno lijepo i dokumentirano ispričane su brojne priče o banovima, kraljevima, bosanskim princezama na europskim dvorovima, vlastelinskim obiteljima, vjeri, umjetnosti, gospodarstvu, viteškim turnirima, urbanizaciji i gradovima, vojsci i bitkama, politici i spletkama koje ona sa sobom nosi, te raznim drugim zanimljivim usputnim pričama o značajnim ličnostima koje su obilježile to vrijeme.

Knjiga je podijeljena na uvodni dio, koji govori o rađanju Bosne, i pet sljedećih poglavlja:

Srednjovjekovna bosanska država
Vojska
Kultura
Vjera
Privreda
Autori ponosno ističu da će mnogi predmeti i rukopisi do kojih su došli prvi put biti objavljeni u boji, a nekolicina će artefakata biti objavljena prvi put dosad. Materijal se skupljao iz više od trideset institucija širom svijeta. Zemlje iz kojih su autori vrijedno prikupljali likovnu građu su: Bosna i Hercegovina, Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Turska, Mađarska, Irska, SAD, Rusija i Njemačka.

U djelu su prikazane:

Najreprezentativnije povelje, bule, notarski zapisi i pisma
Bogatstvo djela uveličat će umjetnički prikazi i portreti značajnih ličnosti koji se čuvaju u muzejima širom Europe
Fotografije brojnih stećaka i nekropola, kamenih ulomaka s grobnica, gradova te brojni prikazi motiva u kamenu
Djelo će krasiti umjetnine, nakit bosanskog plemstva i predmeti koji su se upotrebljavali u svakodnevnoj upotrebi
Knjiga obiluje unikatnim ilustracijama koje su napravljene rukom nekolicine izvanrednih umjetnika

Trideset umjetničkih inicijala izrađenih prema motivima Bosanskog kraljevstva
Kraljevski grbovi i grbovi plemićkih obitelji
Rodoslovna stabla
Historijske mape
Prikaz srednjovjekovnih bosanskih gradova
Portreti bosanskih vladara
Prikaz najznačajnijih bitaka
Ukrasne bordure s autentičnim motivima i druge ilustracije

BOSANSKO KRALJEVSTVO
dr. Emir O. Filipović
9499,00 kn CIJENA U HRVATSKOJ


Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je predmet ove prodaje original.
Svjestan sam da je prodaja kopiranog sadržaja kažnjiva po zakonu i spreman sam da prihvatim posljedice i prosljeđivanje mojih podataka organima gonjenja ukoliko se dokaže da je predmet moje prodaje kopija originala.