OBJAVITE

Puž Malezijski za akvarijum,koristan za akvarijum,0,5km

Puž Malezijski za akvarijum,koristan za akvarijum,0,5km

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

0,50 KM

Količina

1

Obnovljen

Prije 7 dana

Detaljne informacije

Vrsta
puž malezijski
Starost
2 mjeseca

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
32958677
Obnovljen
Prije 7 dana
Broj pregleda
687

Stanje artikla

viber:061 637 506
Puž Malezijski za akvarijum,kad pročitaju tekst svi ljubitelji akvaristike će ga nabaviti

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Puž Malezijski za akvarijum,koristan za akvarijum,0,5kmUslovi prodaje

viber:061 637 506
Puž Malezijski za akvarijum,kad pročitaju tekst svi ljubitelji akvaristike će ga nabaviti

Kratki opis

Puž Malezijski za akvarijum,kad pročitaju tekst svi ljubitelji akvaristike će ga nabaviti

Detaljni opis


viber:061 637 506

Puž Malezijski za akvarijum,
koristan za akvarijum pročitajte tekst

Malezijski puž

Melanoides tuberculata (Malaysian Trumpet Snail) - Živorodni puž-Puž trubač

Ovo je jedan koristan puž kojeg bi trebalo držati u svakom akvarijumu. Karakterističan je po tome što se preko dana ukopava u podlogu akvarijuma i u to vrijeme uglavnom miruje pa ga je u tad teško videti. Uveče, kad se ugasi svjetlo, ovi mali i vredni komunalci razmile se po cjelom akvarijumu i očiste sve alge koje su se u akvarijumu stvorile tokom dana. Pored algi, ovi puževi poješće i svu zaostalu hranu sa podloge koju ribice nisu pojele. Ujutro, kad se svjetlo upali, ovi puževi odlaze u podlogu i miruju. Malezijski živorodni puž nikada neće da jede biljke u vašem akvarijumu, čak i kada je jako gladan, samo će da pojede alge koje se nahvataju na biljkama, po čemu se razlikuje od ostalih vrsta vodenih puževa. Ovaj puž neće napadati ribice u vašem akvarijumu, za razliku od mnogih organizama algojeda koji imaju tu lošu osobinu da napadaju i povređuju ribe. Ukopavanjem u podlogu, malezijski puževi pomažu da se iz nje oslobode otrovni gasovi, i da se podloga obogati dodatnim količinama kiseonika i organskih hranljivih elemenata koji su korisni za rast i razvoj biljaka.
Malezijski puž se razmnožava tako što rađa žive mladunce. Razmnožava se lako i ubrzo će vaš akvarijum preplaviti mnogo mladih pužića. Ovo ne treba da vas brine, jer ni u velikom broju, oni neće praviti nikakve štete, a akvarijum će vam biti čistiji. Ukoliko vam se ipak učini da ih je previše u akvarijumu, njihov broj ćete lako regulisati tako što ćete ih u toku noći privući parčetom kuhane mrkve, na koju će se oni nagomilati u velikom broju, pa ih jednostavno pokupite i izbacite. Iz vode nikada ne izlaze pa ih možete držati i u otvorenom akvarijumu, što nije slučaj kod drugih vrsta puževa.

Što se tiče uslova držanja, ovi puževi su vrlo otporni i preživjeće u svakom akvarijumu. Čak i kada izbacite podlogu iz akvarijuma i držite je na suhom negdje u garaži, pa tu istu podlogu ubacite u vodu poslije više mjeseci, iz nje će se pojaviti živi Malezijski puževi. Dodatna ishrana malezijskih puževa nije potrebna, već su mu dovoljni ostaci hrane koju ribe ne pojedu, kao i alge koje se tokom dana stvore u akvarijumu. Mnogi akvaristi smatraaju da su ovi puževi prvi koji reaguju na zagadjenje u akvarijumskoj podlozi. Ponekad masovno napuštaju podlogu i idu ka površini vode. To rade u vrijeme promjene vazdušnog pritiska (neki ih zbog toga nazivaju i puževima meteorolozima) ali i kada je podloga prilično zagadjena opasnim materijama.

Ovi puževi narastu oko 2 cm. Imaju jaku ljušturu u obliku trubice. Vole tvrđu vodu neutralnu do blago baznu. Jako kisela voda im smeta kao i većini puževa. Kalcijum iz vode troše za izgradnju svojih kućica, pa tako doprinose omekšavanju akvarijumske vode.

Za ove puževe je karakteristična i pojava da ih većina riba i ptica ukoliko ih pojede ne može svariti. (ljuštura im je kao što rekoh veoma jaka) Na taj način oni mogu biti progutani na jednom a izbačeni na sasvim drugom mjestu. Ptice na ovaj način neminovno doprinose njihovom širenju.

Ukoliko želite da imate izvrsnog algojeda i muljara u jednom, koji neće napadati ni vaše ribice ni biljke, koji neće biti vidljiv u akvarijumu tokom dana, a učiniće sve da vaš akvarijum blista, obavezno nabavite Malezijksog puža.
welcome-105.gif
pogledajostale artikle sa profila

Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja OLX.ba stranice prihvatate uvjete korištenja.