OBJAVITE

Kozje kozije mlijeko 500 ml 1,50 KM zdravog mlijeka

Kozje kozije mlijeko 500 ml 1,50 KM zdravog mlijeka

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

1,50 KM

Obnovljen

Prije 3 dana

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
32677956
Broj pregleda
32

Kozje kozije mlijeko 500 ml 1,50 KM zdravog mlijeka



Kratki opis

500 ml 1,50 KM zdravog mlijeka, mlijeko za lijek KONTAKT TELEFON: 064 44 75 336

Detaljni opis

Kozije mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je nevjerovatno slična majčinom mlijeku.
KOZE SU ISKLJUČIVO HRANJENE PRIRODNOM HRANOM...
POGLEDAJTE SLIKE, NA SLIKAMA SU I KOZE...

SVE DODATNE INFORMACIJE NA KONTAKT TELEFON: 064 44 75 336

Od pamtivijeka širom planete kozje mlijeko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za liječenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća…
 

Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega ovoga, ljekovita svojstva kozjeg mlijeka trebalo bi da primame i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mlijeko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, svježe pomuženo kozje mlijeko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mlijeka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus. Tako recimo, čestim hlađenjem i zagrijavanjem mlijeka dolazi do “oštećavanja” membrane masne globule mlijeka, zbog čega dolazi do oslobađanja karakterističnih aroma. Bitan faktor je i ishrana koza. Kozije mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom, prije svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris ne prihvatljiv za mnoge potrošače.

Ljekovitost kozijeg mlijeka
 
Kozije mlijeko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju tjelesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mlijeko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mlijeko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe.
 
Ovo mlijeko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđe, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mlijeko. Kozje mlijeko sadrži oko 40% manje citrata u odnosu na kravlje mlijeko .
 
Kozije mlijeko je izuzetno korisno konzumirati, jer ima određene, efektne terapijske vrijednosti
 
  • Liječi bronhitis
  • Suzbija alergije
  • Pojačava imunološki sistem
  • Umanjuje rizik raka pluća
  • Dobro je za dijabetičare

Posetite našu facebook stranicu

https://www.facebook.com/Biljni-vrt-domaća-organska-hrana-221253875277574

 

 

Kozje mlijeko – za šta je dobro?

Kada je riječ o mliječnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Očigledno da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze.

Kozje mlijeko je savršeni saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija.
Također, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu ga piti i dijabetičari.
Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a i 47 posto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalija ima 134 posto više, dok je bakar u četverostrukom većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijem i fosforom koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na temelju rezultata istraživanja do kojih su došli, španski znanstvenici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza u krvi. Oni tvrde da upravo kozje mlijeko potiče bolje iskorištavanje željeza u organizmu i obnovu hemoglobina, sastojka željeza koji i sadrži ovaj mineral. S druge strane, u mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku uopšte nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno djelovanje, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u obrani od kancerogenih oboljenja.
A s obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utječe na kvalitetu kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protuupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju crijeva, također zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama.
Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Zapravo, kalij predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca.
Jedini problem vezan za kozje mlijeko je u tome što , zapravo , ima karakterističan miris i okus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje posjeduje . Međutim , pravilnom preradom karakteristične masne kiseline ostaju vezane u gliceridi , što u značajnoj mjeri smanjuje njegov neobičan okus . U svakom slučaju , kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti u odnosu na kravlje mlijeko , posjeduje antialergijska svojstva i bolje se probavlja , oko 40 minuta , a kravlje čak čitavih dva i po sata . Upravo zbog lakše probavljivosti osobine se preporučuje starijim osobama i rekonvalescentima . Inače , kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom , uočen je brži rast , veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u usporedu s mališanima hranjenim kravljim mlijekom . Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara . Ta jedna šolja osigurava mališanima čak 18 posto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama , za razliku od kravljeg mlijeka koje osigurava 13 posto . Kozje mlijeko je naročito pogodno za prehranu beba neposredno nakon prestanka dojenja , jer ne sadrži određenu protein kazein koji često izaziva alergijsku reakciju kod djece .
Da bi duže trajalo, kozje mlijeko može i da se zamrzava, ali zbog okusa ne duže od pola godine. Jednom odmrznuto treba iskoristiti u roku od najmanje sedam dana.


SURUTKA, KOZJI SIR I JOGURT


Surutka, kozji sir i jogurt također predstavljaju moćna prirodna ljekovita sredstva. Pospješuju rast i razvoj probavnog sistema, a preporučuju se i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, kao što je masna jetra, ciroza, mononukleoza. Djelotvorno je i kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, poboljšanje rada bubrega.
Proteini iz kozje sirutke poznati su kao brzi proteini, jer se brzo apsorbuju i izravno opskrbljuju mišićne ćelije energijom i neophodnim aminokiselinama. Zbog efekta koji postiže, sirutka se preporučuje atletičarima i rekreativcima jer osigurava brz oporavak mišića poslije treninga. Ona je i izvanredan izvor proteina i za trudnice, jer je kod njih za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Sadrži kompletne proteine i osigurava sve aminokiseline neophodne za dobro zdravlje.
Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takav stimulira lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti. Takođe, smanjuje apetit, snižava holesterol, čisti zubne naslage sprječavajući karijes. Potpomaže i regeneraciju jetre.