OBJAVITE

SESIR CILINDAR savo milosevic gospodska banja luka

SESIR CILINDAR savo milosevic gospodska banja luka

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

200 KM

Količina

1

Obnovljen

02.09.2020 u 01:11

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
32112150
Obnovljen
02.09.2020 u 01:11
Broj pregleda
450

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

SESIR CILINDAR savo milosevic gospodska banja lukaKratki opis

Distributer za JTA K.u.k hof-fabrikant Austria SAVO MILOŠEVIĆ i sinovi BANJA LUKA

Detaljni opis

25.04.2008 23:00 | N.N.

izvor: http://www.glassrpske.com/drustvo/feljton/O-kulturnom-i-drustvenom-zivotu-stare-Banje-Luke-2/lat/7455.htmlO kulturnom i društvenom životu stare Banje Luke
Sa trgovačkim i privrednim razvojem istovremeno teče izgradnja modernih trgovina, kuća za stanovanje i drugih objekata. Umire stara feudalna i rađa se nova Banja Luka

Za našu docniju priču o "Jedinstvu" značajno je imanje Pišteljića na brdu Petrićevac, odakle je pucao lijep pogled na grad. To je bilo glavno izletište građana, sa ladarom i kuglanom, ali i mjesto na kome su održavane priredbe i ljetne zabave.

Sa "Jedinstvom" su povezani još neki Hercegovci, prije svih Risto Bokonjić, jedan od utemeljivača Društva i član njegove Uprave, potom Stevo Pamučina, kum zastave "Jedinstva" 1905. godine i predsjednik Srpsko-pravoslavne crkvene opštine Banja Luka u to vrijeme.

Pedesetih godina 19. vijeka u Banju Luku su došli i Miloševići. Oni su, istina, starinom iz Crne Gore, ali ovamo dolaze iz Hercegovine. Stari trgovac Savo Milošević stekao je popriličan imetak trgujući seoskom robom. Poslije njegove smrti 1896. godine, trgovinu nasljeđuje njegov sin, imenjak Savo Milošević, koji među prvima uvodi manufakturnu trgovinu i otvara krojačku radnju.

 


Uloga trgovaca

Miloševići su porodično vezani za rad Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", i to u dvije generacije: najprije Savo i Jovanka, a potom njihova djeca Vlado i Stojanka.

Jedan od hroničara stare Banje Luke Vukašin Jelovac, govoreći o doseljenicima u ovaj grad, pored Hercegovaca, spominje i srpske porodice iz Makedonije, kao i nekoliko jevrejskih trgovačkih porodica iz Sarajeva, koje istovremeno doseljavaju ovamo. Svi oni sa domaćim srpskim trgovcima stvaraju novu Banju Luku, koja polako gubi orijentalni izgled i približava se evropskom.

Ma koliko da su hercegovački trgovci doprinijeli razvoju Banje Luke, oni ne bi mogli mnogo učiniti da nije bilo domaćih trgovačkih snaga poput: Save Bilbije, Đorđa Uzunovića, Save Surutke, Jove Bilbije i drugih.

Stari trgovci, od kojih neki sa svojim sinovima osnivaju trgovačke firme poput: "Savo Milić i sinovi", "Gajo Tomić i sinovi", "Savo Milošević i sinovi", koliko god podstiču ekonomski i privredni razvoj Banje Luke, toliko, kroz uključivanje u rad Srpske crkvene opštine i srpskih društava, učestvuju u duhovnom i kulturnom preporodu svog naroda.

Zahvaljujući izgradnji željezničke pruge Beč - Sisak, kasnije Dobrljin - Banja Luka, uređenju starih i izgradnji novih cesta preko kojih se trgovci Banje Luke povezuju sa trgovcima u Sisku, Zagrebu, Karlovcu, Senju, Zadru, Trstu, Beču, Pešti, Lajpcigu, Beogradu, Novom Sadu, sa Vlaškom i Bugarskom, Solunom i Carigradom, Banja Luka se pretvara u veliku trgovačku kuću, "magazu", iz koje se uvezenom robom snabdijevaju druga mjesta u Krajini.

Jedan od banjolučkih trgovaca, otac Zlatka Puvačića, Dušan, otvorio je 1900. godine prvu agenturnu i komisionu radnju u Banjoj Luci.

"Tata je bio moderan trgovac pa je svoju agenturnu radnju tako i vodio. Područje njegovog poslovanja bila je Bosna i Hercegovina, a primio se i zastupništava niza fabrika i grosističkih radnji (trgovina na veliko - R. K.) iz Beča, Pešte i drugih gradova", sjeća se Zlatko Puvačić.

Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja OLX.ba stranice prihvatate uvjete korištenja.