OBJAVITE

Ljubomir Nedić - SRPSKI PISCI

Ljubomir Nedić - SRPSKI PISCI

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

8 KM

Količina

1

Stanje

Korišteno

Obnovljen

Prije 3 dana

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
31854847
Broj pregleda
2

Ljubomir Nedić - SRPSKI PISCIDetaljni opis

Ljubomir Nedić - SRPSKI PISCI

Ljubomir Nedić: SRPSKI PISCI, Novo pokolenje Beograd 1953, str. 349. 
Književne studije. 
Očuvanost 4. 

Ljubomir Nedić (1858—1902), po struci je bio filozof. Posle završenih studija i doktorata u Nemačkoj, postaje profesor na Velikoj školi gde predaje filozofiju, logiku i psihologiju. Rano je osetio ljubav prema književnosti pa će joj posvetiti znatan deo života kao književni kritičar. Njegov kritičarski opseg obuhvata pesnike i pripovedače 19.veka — Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Vojislav Ilić, Milorad Šapčanin, Milan Đ. Milićević, Laza Lazarević i mnogi drugi. Jedan je od tvoraca beogradskog stila i začetnik moderne književne kritike kod Srba, one kritike koja će napustiti traganja za biografskim detaljima iz piščeva života i nastojati da uđe u estetske osobenosti dela i utvrdi njegove umetničke vrednosti. Prema predmetu kritičkih ispitivanja (pesnici i prozaisti 19.veka) Ljubomir Nedić pripada vremenu 19. veka. Prema primenjenom kritičkom metodu i merilima koje primenjuje u vrednovanju pisaca i dela, on pripada modernim književnim kritičarima 20.veka. 

Nedić postavlja osnove moderne imanentne kritike. Njegovi kritički stavovi izraženi su u kritičkim radovima i studijama o srpskim piscima i u raspravi O književnoj kritici. Nedić razlikuje tri vrste kritike: 

1. kritika koja prati — ima prolaznu vrednost i daje privremenu korist; 
2. kritika koja upućuje — raspravlja opšta pitanja književnosti i daje pravac razvoja književnosti; 
3. kritika koja proučava — bavi se proučavanjem književnog dela. 

Zadatak kritičara je da se drži jedino dela, njega samo da proučava i njega samo da ceni; ne izučava pisca nego delo — pisca treba tražiti u delu a ne u njegovoj građanskoj ličnosti: `Kritičar treba da prouči knjigu i iznese ono što je iz nje pročitao; on ne traži čoveka koji je iza knjige, nego onoga koji je u njoj`. Kritičaru nije jedini cilj da oceni delo nego i da shvati; da uđe u njega i `ispita ne samo unutrašnji sklop njegov i sklad njegovih delova, nego i pozna šta je ono u njemu što čini tajnu života njegova (...) Takva kritika je umetnost, a kritičar koji je tako radio umetnik: i on se rađa kao god i pesnik`. Prema tome, kritika nije naučna, nego kreativna delatnost. 

Kao kritičar, recenzent i polemičar bio je veoma oštar, vispren, žustar i jedak. Nije se obazirao na dotadašnja vrednovanja, nije bio snishodljiv prema književnim autoritetima. Njegova književna kritika je izazvala senzaciju i uzburkala duhove. Već prvom knjigom Iz novije srpske lirike (1893) progovorio je neuobičajeno otvoreno i oštro. Za Zmaja je napisao da peva `samo pesme radi`, da je više stihotvorac nego pesnik, više virtuoz nego umetnik, on je `retko kad pravi pesnik`. Za pesme Laze Kostića kaže da `ne vrede mnogo` i da je to `ludost od poezije`, da je u njima sve neprirodno i izveštačeno. Lazarević `nije bio pravi pripovedački talenat` — reći će uzgred, u tekstu o Lazi Kostiću. Druga knjiga Noviji srpski pisci (1901) delovala je šokantno, posebno nepovoljnom ocenom književnog dela Milana Đ. Milićevića. U prvim redovima kaže da je ovaj pisac `bez velike kulture literarne, bez spreme, i bez talenta za jednu vrstu književnosti`, da bi u poslednjim rečenicama udario konačan pečat svojoj osudi: `I zato taj čovek, koji je tolike silne knjige napisao, i nije pravi pisac, ni književnik. To je više — čovek koji s knjigama radi`. 

Ljubomir Nedić se bavio književnom kritikom svega deset godina i za to vreme objavio osamdesetak radova i dve spomenute knjige. I u njegovom slučaju bolest nije dozvolila da se razmahne stvaralačka energija. Ali je njegovo mesto u razvoju srpske književne kritike vrlo sigurno i stameno. S pravom je rečeno da `Nedićeve književne studije predstavljaju najbriljantnije srpske književne eseje 19. veka i stavljaju ovog kritičara na čelo modernih srpskih kritičara 20. veka`. (Dragiša Živković) 


Knjige šaljem preporučenom poštom po uplati unapred na tekući račun ili postnet uputnicom. Račun: 


Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je predmet ove prodaje original.
Svjestan sam da je prodaja kopiranog sadržaja kažnjiva po zakonu i spreman sam da prihvatim posljedice i prosljeđivanje mojih podataka organima gonjenja ukoliko se dokaže da je predmet moje prodaje kopija originala.