OBJAVITE

Elmir Spahić, "Plamena zavjesa" (pjesme, pripovijetke)

Elmir Spahić, "Plamena zavjesa" (pjesme, pripovijetke)

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

10 KM

Stanje

Novo

Obnovljen

Prije 8 dana

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
31829136
Obnovljen
Prije 8 dana
Broj pregleda
178

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Elmir Spahić, "Plamena zavjesa" (pjesme, pripovijetke)Kratki opis

Zbirka poezije i proze (2018)

Detaljni opis

Cijena knjige je 10 KM (uz prvih 200 primjeraka uključen je i tematski bookmark)

Dio recenzije:

Poezija Elmira Spahića progovara epizodama iz svakodnevnice, ali osvijetljenim tako da postaju zaista vrijedne prikazivanja. Autor nenametljivo poetski obrađuje sitne životne momente, pripisujući im tako željenu bitnost. Neobično mnogo pažnje posvećuje jeziku, svaki detalj je na svome mjestu s posebnim razlogom. Ne plaši se biti arhaičan u svome iskazu, ali arhaičnost pojedinačnih leksema upotrijebljena je u novom i drugačijem kontekstu, donekle čak i nadograđuje njeno standardno značenje. Jezik nije sveden na nivo iznošenja informacije, o njemu se misli kao o najvažnijem gradivnom elementu poezije, ta intencija autora jasno je vidljiva i vrlo uspješno provedena. S druge strane, autor se ne boji niti kreativnosti u jeziku, pa često iznenađuje vlastitim tvorenicama, koje su druga osobenost njegove poezije. Nevjerovatno je da autor u samo nekoliko pjesama pokazuje svoje poetičke tendencije i gradi vlastitu prepoznatljivost, i što je još važnije, gradi je koliko hrabro, toliko i uspješno. Proza je često i lirična, u nekim segmentima čak podsjeća na Andrićevu prozu "Jelena, žena koje nema". Sve u zapisanoj prirodi je neuhvatljivo, pomalo nestvarno, postoji samo u naznakama, kao vječne tajne kojima se pisci približavaju. Proza nije potpuno lišena ni historičnosti, ali autor nastoji ne biti jednoznačan prema prošlim vremenima. Historiju posmatra kao nešto u čemu nije sudjelovao, ali što ga je umnogome odredilo. Najkraće rečeno, knjiga je ovo o Čovjeku u vremenu, ali i svijetu i vremenu u Čovjeku.

O knjizi i na sljedećim linkovima:

https://www.tacno.net/uncategorized/alegoriski-iskazi-i-prozni-i-poetski/

https://www.avlija.me/poezija/uskoro-plamena-zavjesa-poezija-i-proza-elmira-spahica

https://akos.ba/najava-knjige-elmira-spahica-plamena-zavjesa-pjesme-pripovijetke/

http://www.kameni-spavac.online/kultura/elmir-spahic-autor-knjige-plamena-zavjesa-intervju/?fbclid=IwAR2ltKEMM7Ucr6CzwuRM_7wD7Dlcla1hUEBrzCxI0ZEHZyZ6xI8FvwtPMUw

http://strane.ba/elmir-spahic-poezija/

Knjigu možete naručiti i na: plamenazavjesa@gmail.com

Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je predmet ove prodaje original.
Svjestan sam da je prodaja kopiranog sadržaja kažnjiva po zakonu i spreman sam da prihvatim posljedice i prosljeđivanje mojih podataka organima gonjenja ukoliko se dokaže da je predmet moje prodaje kopija originala.