OBJAVITE

EM Probiotik za pčele (0,5L)

EM Probiotik za pčele (0,5L)

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena - Hitna prodaja [?]

13,45 KM

Količina

1000

Stanje

Novo

Obnovljen

Prije 21 dan

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
31764299
Obnovljen
Prije 21 dan
Broj pregleda
2361

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

EM Probiotik za pčele (0,5L)Uslovi prodaje

U vezi kupovine, dostave ili bilo kakvih pitanja, kontaktirate nas preko PP, maila ili brojeva telefona:

Tel: +387 33 671 523
Mob: +387 61 221 470
E-mail: behar.doo@bih.net.ba
behar.doo1991@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/behar.sarajevo/

Kratki opis

EM Probiotik je proizvod za zaštitu pčela i pčelinjaka, baziran na originalnoj EM tehnologiji prof. Hige iz Japana

Detaljni opis

EM Probiotik za pčele (0,5L)


EM Probiotik predstavlja probiotički proizvod za zaštitu pčela i pčelinjaka, baziran na originalnoj EM tehnologiji prof. Hige iz Japana. Ovaj proizvod na bazi Efektivnih Mikroorganizama je probiotik snažnog dejstva i antioksidativnih osobina. Zdravlje pčela je bitno u pčelarstvu, a obzirom na njihovu važnu ulogu u prirodi, opstanak pčela u cjelini prvenstveno zavisi od kvaliteta poljoprivredne proizvodnje. Upotrebom ovog probiotika značajno se doprinosi rešavanju tog problema, budući da isti poboljšava imunološki sistem pčela, što pčelama pomaže da se vrate u svoje prirodno stanje. Osnovne prednosti ovog proizvoda ogledaju se u sposobnosti prevencije razvoja ekonomski najznačajnijih bolesti pčela, među kojima najvažniju ulogu ima bolest crijeva - nozemoza. Na pomenutog patogena, probiotik djeluje na način da štiti sluzokožu crijeva pčela, obogaćuje ih korisnom mikroflorom, a time pospješuje proizvodnju antibakterijskih tijela u borbi protiv uzročnika crijevnih bolesti. U slučaju već uočenih znakova prisutnosti nozemoze u košnicama, probiotik također djeluje i kurativno, odnosno stabilizuje kolonije pčela i zaustavlja daljnje širenje ovog patogena. Osim pomenutog, EM Probiotik za pčele smanjuje pojavu voskovog moljca tako što onemogućava da se u vosku pojavi gljivica koja privlači moljce. Kako bi pravilno zaštitili pčelinje zajednice, okvire i košnice treba prskati ovim proizvodom u vidu finog mlaza kapljica pomoću prskalica.

Osim toga, EM Probiotik za pčele pokazuje pozitivno dejstvo i na smanjenje pojave ekonomski najznačajnijeg štetnika pčela, Varoe destructor ili u narodu poznatog još kao pčelinji krpelj. To pozitivno djelovanje, probiotik ispoljava zahvaljujući vrlo niskoj pH reakciji od 3.5. Unošenjem probiotika, pčele direktno smanjuju pH vrijednost svog organizma, prvenstveno hemolimfe, pri čemu varoa napadom na tako zaštićene pčele ne može da opstane i da se hrani u takvim uslovima. Sa ekološkog aspekta, vrlo je važno napomenuti da ovo sredstvo ne uništava varou, nego samo čini hranljive sastojke nedostupnim. Upotrebom EM probiotika za pčele stabilizuju se kolonije koje su oslabile tokom zime.

Time se poboljšava ukupno stanje pčela i njihovo preživljavanje. Sve naprijed navedeno čini pčele otpornije na bolesti, kao i na štetne učinke pesticida. Korištenjem EM probiotika za pčele smanjuje se upotreba drugih sredstava. Nakon primjene, EM Probiotik pomaže pčelama da obnove svoje prirodno stanje.

Primjena i doziranje

Priprema EM Probiotik vode za napajanje pčela: tokom cijele vegetacije u nehlorisanu vodu dodaje se oko 2,5% EM probiotika BEZ DODAVANJA ŠEĆERA!

Priprema EM-probiotik sirupa: miješa se voda (najbolje izvorska, nekontaminirana) i šećer u omjeru 1:1 uz dodatak 2,5% EM probiotika, pri temperaturi do 40° C, da se postigne vrijednost pH 4,5. Tu vrijednost pH ima i med bagrema pa sirup pčele izvrsno prihvaćaju. (Slika ispod: snimljeno na pčelinjaku Željka Domunkoša).

Priprema EM-probiotik rastvora za tretiranje pčela i košnica:

Prskanje otopinom probiotika je glavna mjera suzbijanja broja spora nozeme cerane i drugih patogena u i okolo košnice. U nehlorisanu vodu za preventivno prskanje dodaje se oko 2,5% EM-probiotika. Kod oslabljenih zajednica dodaje se od 5-10% EM-probiotika, uz dodatak 5-6 kapi/l Nozevita, ovisno o temperaturi zraka kod tretiranja. Ako su temperature niže od 0° C, u otopinu se dodaje više probiotika, pri čemu se voda prethodno mora zamlačiti na oko 33° C. Prska se kod otvaranja košnice za smirivanje pčela, unutar nastavaka, po okvirima i pčelama. Svaka pčelinja zajednica tokom vegetacije „proizvede" i 7-8 kg balege, i to najviše u smjeru koridora. U tom prostoru ima cijeli niz patogena, a najotpornije su upravo spore nozeme cerane. Kod unosa, kad pčela padne ispred košnice, također u zajednicu može unijeti brojne bolesti. Stoga je izuzetno važno kod svakog otvaranja košnice poprskati leto i prostor koridora otopinom EM- probiotika do nekoliko metara od košnice. Tom mjerom bitno se smanjuje broj svih patogena i omogućava pčeli da se s njima nosi bez posljedica po život i rad zajednice. Osnovno djelovanje EM probiotika je da uspostavlja ravnotežu mikroorganizama u okolišu, tlu, vodi i pčelama. Njihovim djelovanjem neće se isključiti svi patogeni, ali to nije ni cilj ove metode. Cilj je da držimo patogene pod kontrolom. Za svaki živi organizam bio bi podjednako poguban totalni nestanak patogena, kao i njihova prevelika zastupljenost.

Proizvod nije GMO i potpuno je siguran za ljude, životinje i biljke.


Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja OLX.ba stranice prihvatate uvjete korištenja.