OBJAVITE

[ZAVRŠENO] 1001 dan

1001 dan

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

110 KM

Stanje

Korišteno

Obnovljen

20.06.2018 u 19:40

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Stanje artikla

Savršeno stanje.

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
29717775
Broj pregleda
28

1001 danUslovi prodaje

Keš, bez zamjena. Hvala

Kratki opis

1001 dan / Svein Monnesland

Detaljni opis

1001 dan: Bosna i Hercegovina slikom i riječju kroz stoljeća - ilustrirana monografija; autori: Svein Monnensland (priređivač i autor predgovora), Matjaž Vipotnik (grafički i umjetnički urednik); Izdavač: Sy-press Forlag 2001, Oslo

Odavno se nismo imali priliku sresti sa ovakvom knjigom. Izbor radova umjetnika koji su posjećivali BiH od 1530. do 1914. godine u monografiji 1001 dan: Bosna i Hercegovina slikom i riječju kroz stoljeća počinje crtežima Slovenca Benedikta Kuripešiča iz 1530, ide prekoValvasorovih tiskovina o Bihaću s kraja 17. stoljeća, zatim ilustracija umjetnika dopisnika poput Engleza Meltona Priora ili Nijemca Katzlera, sve do radova majstora s kraja 19. vijeka Kirchnera, Ludvika Kube ili Rudolfa Berndta.

Te slike, često objavljene samo jednom u ilustriranim časopisima iz svojih vremena ili zaboravljane u historiografskim arhivama kao da su namjerno ostavljene nekoj budućnosti koja bi za njih htjela znati. Uz zapise Evlije Čelebije, pisaca Kanitza, Charlesa Yriartea, Evansa, povjesničara Vjekoslava Klaića, dobrih fratara Filipa Lastrića i Ivana Frane Jukića, ta budućnost je postala knjigom kojoj će se vratiti svaki onaj čitalac što je barem jednom osjetio ushićenje pri čitanju i gledanju naših starina.

Toj ljepoti što se da prepoznati na oštrim crtama portreta trgovaca, hodža, kiridžija, šerbedžija, blagih lica jevrejskih cura u nošnjama, luka što se dizao nad Neretvom, mirom stolačke Begovine, u dostojanstvenoj tajanstvenosti trošnih kuća bosanskih kršćana, u ovoj knjizi je ponovo udahnuta duša.

Najzaslužniji za to je grafički dizajner Matjaž Vipotnik, kojem je asistirala Darja Trtnik Medved. Knjiga je odštampana u Gorenjskom tisku Kranj, na Munken Book 100 g/m2 papiru i pravo je remek-djelo. Njena cijena, sasvim sigurno, neće biti prihvatljiva za ovdašnji prosječan džep, ali vrijedi se nečega odreći za ovako jedinstveni čitalački doživljaj. U zemlji gdje se, kao piše jedan od njenih najvećih pjesnika, gram radosti dušom plaća, ovakav nivo radosti se ne sreće svaki dan.


Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je predmet ove prodaje original.
Svjestan sam da je prodaja kopiranog sadržaja kažnjiva po zakonu i spreman sam da prihvatim posljedice i prosljeđivanje mojih podataka organima gonjenja ukoliko se dokaže da je predmet moje prodaje kopija originala.