OBJAVITE

[ZAVRŠENO] Monokular 16x52 ( + produžetak za mobitel)

Monokular 16x52 ( + produžetak za mobitel)

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

28 KM

Količina

1

Stanje

Novo

Obnovljen

27.05.2018 u 17:01

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Detaljne informacije

Širina vidnog polja
22°
Uvećanje (npr. 20x):
16x
Prečnik objektiva (mm)
52
Model
Monokular 16x52
Veličina (ŠxDxV)
5,35x14,9x5,65
Težina (g)
300
Podešavanje dioptrije
Sa torbicom
Vodootporan

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
29332184
Broj pregleda
148

Monokular 16x52 ( + produžetak za mobitel)

Drugi artikli iz ove radnje
Kratki opis

Uvećanje 16x52, potpuno premazana optika

Detaljni opis

Specifikacije:

  • Vidno polje: 66m/8000m
  • Uvećanje: 16x
  • Prečnik objektiva: 52 mm
  • Dupli fokus zoom
  • Krovni sistem
  • Potpuno premazana optika
  • Jasna i osvijtljena slika
  • Dimenzije: 5,35x14,9x5,65
  • Težina: 300 g.

 

Izbor monokulara

Prilikom odabira monokulara, važno je razmotriti niz faktora kako bi osigurali kupovinu najboljeg uređaja za predviđenu svrhu. Obavezno uzmite u obzir nivo uvećanja, premazivanje objektiva i optički dizajn monokulara.

Monokularno uvećanje

Postoje prednosti i za niže i veće nivoe uvećanja u zavisnosti od namjene monokulara. Specifikacije obično uključuju dva broja, 4x28 na primjer, gdje se 4x odnosi na uvećanje.

4x - 8x

Monokulari sa vrlo malim uvećanjem znače da je zum slika mala, ali vidno polje je veoma veliko. Ovi monokulari su dobri za pregled čitavog predela, a ne samo jednog objekta. Takođe su pogodni za decu.
 

8x - 9x

Malo veće uvećanje, iako se ovo i dalje smatra niskim. Vidno polje ostaje veliko, a slika ima veću osvetljenost i jasnoću. Ponovo, ovi monokulari su pogodni za široke pejzaže i za decu.
 

10x - 14x

Kako nivo uvećanja postaje veći, vidno polje se smanjuje, iako ovi monokulari srednjeg dometa nude dobar kompromis između dva aspekta. Oni su dobar, sveobuhvatan izbor, naročito za novinare.
 

15x - 19x

Monokulari sa ovim uvećanjem su idealni za lociranje i uvećanje slike na većim daljinama, vidno polje se smanjuje, ali slika postaje veća i jasnija. 

20x - 25x

Vidno polje na ovim monokularima sa velikim uvećanjem je malo, ali uvećanje je odlično. Ovi monokli su posebno pogodni za pregled određenog objekta, na primer životinje u daljini ili male ptice u velikom drvetu npr.

 

Monokularni premaz sočiva

Monokulari su dostupni sa različitim premazima na sočivima, u rasponu od jednostavno obloženih do traženih i skupih, potpuno višeslojnih. Tip premaza utiče na osvetljenost pregledane slike, a skuplji premazi smanjuju sjaj i povećavaju osvetljenost i jasnoću.

Potpuno višeslojni

Ovaj sloj je najskuplji ali najkorisniji u smislu osvetljenosti slike. Korišćena je kombinacija antirefleksnih prevlaka, a ovi monokali imaju tendenciju da uključe vodonepropusni premaz za povećanje izdržljivosti i dugovečnosti.
 

Višeslojni

Uprkos korišćenju jeftinijih, više reflektirajućih materijala za premaz, monokli koji su višeslojni se i dalje smatraju odličnim kvalitetom. Rezolucija je mnogo veća od uređaja koji su jednostavno obloženi, a one su dobra alternativa za potpuno obložene.

Potpuno prevučen

Potpuno obloženi monoklari koriste samo jedan materijal za premazivanje sočiva, što znači da su više podložne sunčevoj svetlosti i blistavosti što može smanjiti kvalitet slike i prouzrokovati zamućenost na ivicama. Međutim, ovi monoklari su pristupačniji i dobri za novinare.
 

Premazan

Objektivi koji se jednostavno opisuju kao obloženi često su modeli budžeta koji nemaju isti kvalitet kao i ostali. Naravno, i dalje rade posao, ali bi trebalo koristiti samo u ne-direktnom svjetlu za optimalne rezultate.

 

Monokularni optički dizajn

Monokularna sočiva, naročito ona koja su široko dostupna na tržištu, koriste ili krovne ili porro prizme, sa manjim prizmama da uvećavaju sliku, dok drugi koriste Galilejsku tehniku iz 17. veka. Tip prizme stvarno zavisi od nivoa uvećanja monokularnog.


Krovna prizma

Krovna prizma konstruisana je kao krov, sa dva lica koja se spajaju na 90 stepeni.Ovaj sistem se najčešće nalazi u modelima sa većim uvećanjem, jer najbolje funkcionišu sa većim fokusnim rastojanjem.
 

Porro prizma

Porro prizme su najpopularniji optički dizajn monokula. Proizvode direktno sliku, a ne obrnutu sliku koja treba dalje tehnologije kako bi ispravila orijentaciju.
 

Galilean

Galilejski dizajn takođe proizvodi uspravnu sliku, ali vidno polje je vrlo malo. To znači da ovaj dizajn nije prikladan modelima većih uvećanja pošto bi polje vida postalo premalo, tako da se dizajn uglavnom vidi na monokularima sa nižim uvećanjem.

 

Razmatranja promjera objektiva

Kod monokularnih specifikacija, obično će biti dva broja, kao što je 4x28. Kao što je rečeno, 4x odnosi se na nivo uvećanja. Međutim, 28 ili broj koji dolazi nakon x, odnosi se na prečnik sočiva i važno je uzimanje u obzir prilikom odabira monokularnog. Potreban prečnik sočiva će u velikoj meri zavisiti od namjene monokularnog. Kao opšte pravilo, što je veći prečnik, više svetla može se pustiti u opremu. To znači da su monoklari sa velikim prečnikom objektiva posebno pogodni za korišćenje u lošim uslovima osvjetljenja, dok će manji objektiv biti dovoljan ako je monokular primarno za sunčanu dnevnu upotrebu. Ako planirate da koristite u veoma mračnim uslovima, uzmite u obzir objektiv prečnika 35 mm. Međutim, ne zaboravite imati na umu da što je veća sočiva, veća, veća i većih monokularnih, tako da ovi modeli možda nisu toliko prenosivi kao kompaktniji.

Paket sadrži:

1x Monokular 16x52

1x Torbica za nošenje monokulara

1x Krpa za brisanje stakla

 

Robu šaljem na sl. načine:

1. BH poštom kao običnu pošiljku, veoma ekonomičan način dostave koji funkcioniše na sl. način:
nakon što dogovorimo detalje kupoprodaje, označite da želite uzeti artikal i uplatite cijenu artikla + troškove dostave 1,5 KM,
zatim slikate uplatnicu i pošaljete mi sliku putem vibera ili facebooka, nakon čega ja vama pošaljem naručeni artikal,
rok dostave je maksimalno četiri dana, a za teritoriju Federacije rok dostave je obično dva dana,
novac uplatiti na račun broj: 140 409 50000603 34, (Sberbank)
kupci iz FBiH mogu uplate izvršiti u navedenoj banci bez provizije i uplatnice, dovoljan je samo broj računa,
navesti na uplatnici: svrha doznake: uplata za robu, primalac: Edis Zukić.

2. BH poštom kao pošiljku sa otkupninom, pošiljku preuzimate u vašoj pošti gdje istu i plaćate - cijena poštarine: 5 KM (praksa nekih
pošti je da naplaćuju dodatnih 1,5 KM - 2,5 KM za prenos novca), rok dostave je: 
maksimalno četiri dana, a za teritoriju Federacije rok dostave je obično dva dana, prednosti ovog načina dostave su sigurnost, brza 
dostava koju možete pratiti na stranici http://www.posta.ba/track/2/0/36.html , pomoću broja za praćenje koji ću vam poslati nakon slanja
pošljke.

3. OLX Premijum dostavom putem brze pošte A2B, ovaj način dostave započinjete klikom na narandžasti gumb "naruči artikal", koji se nalazi
ispod cijene artikla, unesete potrebne podatke i potvrdite, paket dobijate na vašu adresu unutar 3 radna dana, plaćate dostavljaču
prilikom preuzimanja, možete pregledati pošljku prije plaćanja, u slučaju da ne želite primiti istu jer ne zadovoljava vaše potrebe ili ne
odgovara opisu na artiklu, možete jednostavno odbiti prijem i ne plaćate poštarinu - cijena poštarine: 9 KM

4. Lična dostava vlastitim automobilom: (Banovići centar besplatno, okolna naselja - 3 KM, Živinice - 5 KM, Tuzla - 7 KM, Lukavac - 8 KM,
Kalesija - 8 KM, Kladanj - 9 KM, Srebrenik - 10 KM, Gračanica - 11 KM) - dostavu vršim unutar 24 h na kućnu adresu.

5. Bilo koji drugi prihvatljiv način koji sami predložite.


Osim na OLX.ba, kontaktirati nas možete na sl. načine:

1. Admir Trumić, broj telefona: 061/402-508 (dostupan i putem vibera), facebook profil: https://www.facebook.com/trumic.admir 
2. Edis Zukić, broj telefona: 061/443-077 (dostupan i putem vibera), facebook profil: https://www.facebook.com/edisz89?fref=ts 

Lično preuzimanje robe pozivom na Admirov broj: 061/402-508.


Dojmovi naših kupaca: https://www.olx.ba/profil/AdmirTrumic/povjerenje