OBJAVITE

SUMAK ZAČIN

SUMAK ZAČIN

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

4 KM

Količina

4

Obnovljen

Prije 12 dana

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
28950955
Broj pregleda
259

SUMAK ZAČIN



Kratki opis

Pakovanje je po 100 g. SNIŽENJE

Detaljni opis

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je dio humusa, a koristi se i za pripremu riže i kebaba. Evo zašto bi trebalo da probate ovaj neobični začin.

 

Sumak je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše te melju u prah koji se koristi kao začin. Iako rijetko, bobice se čak prodaju i cijele. Mljeveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svježu ukusnu notu.

 

 
 

Sumak se dugi niz vijekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.

image: http://lifepressmagazin.com/wp-content/uploads/2014/09/dreamstime_s_27487704.jpg


Ljekovita svojstva sumaka
Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvježavajuće arome, sumak ima i mnoga ljekvita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.

Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lijek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za liječenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.

Istraživanja sprovedena u Njemačkoj pokazala su da sumak ima snažno dijelovanje u borbi protiv gljivičnih obolenja i nalazi se u mnogim kremama i lijekovima namenjenim za liječenje gljivica.

Istraživanja su takođe potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost

image: http://lifepressmagazin.com/wp-content/uploads/2014/09/dreamstime_s_1303709.jpg


Kako koristiti sumak
Sumak se obično koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suhe i mokre marinade i prelive za salate, ali njegova aroma će se najbolje osijetiti ako njime posipate jelo netom pre služenja.
Savršeno se slaže sa jagnjetinom, grilovanim povrćem, piletinom i ribom, a humusu daje zaista čarobnu aromu.


Read more at http://lifepressmagazin.com/kulinarstvo-2/zacini-recepti/zasto-bi-u-svakoj-kuhinji-trebalo-da-se-nalazi-sumak/#oVjbMJiPH6ERZr5Y.99