OBJAVITE

Sjemenje: Bonsai Sibirski limun 'Flying Dragon'

Sjemenje: Bonsai Sibirski limun 'Flying Dragon'

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

3 KM

Količina

10

Obnovljen

Prije 7 dana

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
23604294
Broj pregleda
5882

Sjemenje: Bonsai Sibirski limun 'Flying Dragon'Kratki opis

podnosi temperature do minus 30! RIJETKI BONSAI kultivar 'Flying Dragon'. Više informacija u detaljnom opisu.

Detaljni opis

Prodajem svježe ovogodišnje sjemenje sibirskog limuna 'Flying Dragon' iz vlastitog domaćeg uzgoja. To je rijetki posebni kultivar odnosno sorta sibirskog limuna. Posebno se cijeni zato što je prikladan za bonsai uzgoj.
 
 
 
Osnovne informacije:
 
Obe sorte sibirskog limuna (klasična i 'Flying Dragon'-patuljasta) su jednako otporne, a ovaj posebni kultivar se u odnosu na standardni razlikuje po tome što je malog rasta i pogodan za bonsai, za šta se često i koristi. Osim toga, budući da je manjeg rasta - veoma dobrim se pokazao za živice i žive ograde. Može se orezivati i oblikovati prema želji, a razvija dosta bodlji koji odvraćaju nepoželjne. Izgleda dekorativno i ljeti, i zimi. Uspješno se uzgaja u posudama. Sibirski limun je najotporniji citrus i podnosi temperature do minus 30oC. Odlično uspjeva u našem podneblju i nije mu potrebna nikakva zaštita, ali preporučujem da se sadnice dok su sasvim mlade zaštite preko zime dok malo ne ojačaju. Vrlo je otporan i nema prirodnih neprijatelja. Za razliku od ostalih citrusa, listovi sibirskog su listopadni. Brzo raste i u drugoj godini cvjeta, a u pun rod ulazi poslije četvrte godine. Rodi obilno, a plodovi izgledaju poput klasičnog limuna i vrlo su mirisni, kao i cvijet pri cvjetanju! U punoj rodnosti daje preko 80kg ploda po stablu, plod je ljekovit i sadrži vitamina C u 7 puta većoj koncentraciji od običnog limuna, a ima i vitamin P koji je rijedak u prirodi i 3500 ORAC jedinica(antioksidansa) u 100 grama ploda! Kiseliji je od običnog limuna i od njega ima više vitamina, medjutim iz vlastitog iskustva rečeno - ukoliko se nakon branja pusti da malo odstoji (dok ne dobije lijepu zlatno žutu-narandžastu boju) ima sasvim prijatan nakiseo ukus, pomalo sličan grejpu i svakako mnogo prijatniji od običnog limuna! Mnogi koji su probali, smatraju da se upravo od sibirskog limuna pravi najljepša marmelada koju su u životu probali. Koristi se i u likerima. Koristan je za mršavljenje i jačanje imuniteta. Inače, sibirski limun možemo koristiti na isti način kao i obični limun.

Sijanje i uzgoj:

Sibirski limun se sijati može preko cijele godine. Neophodno je imati svježe sjemenje jer je samo svježe sjemenje u stanju proklijati. Klijavost svježeg sjemenja je izvanredna i iznad je 95%. Sijem ih na način da sjemenke prethodno odstoje u frižideru najmanje mjesec dana (stratifikacija). To je kod mene već odradjeno, tako da ih ne morate držati u frižideru, već se mogu odmah sijati, a postupak ću opisati samo da se zna o čemu je riječ. Bitno je da dok su u fižideru budu suhe odnosno da se vlaga ne uvuče u sjemenke, što se može postići tako da se stave u zip vrećicu ili na neki drugi prikladan način. Nakon toga ih posijem u mješavinu kvalitetnog supstrata (ako kupujete zemlja za cvijeće) i pijeska u omjeru 1:1 na način da sjemenke samo blago utisnem u supstrat (za oko 1 cm) koji se nakon toga održava samo umjereno blago vlažnim i drži na sobnoj temperaturi, a klijanje uslijedi u sljedećih 20-30 dana.
 
Postoji i drugi način za sijanje, a to je da se sjemenke posiju u pijesak pomiješan sa malo kvalitetnog komposta i drže na hladnom - hladno klijališe u periodu od oko mjesec dana ili nešto dulje. To može biti negrijana prostorija ili plastenik ili jednostavno napolju u posudi ukoliko temperature nisu preniske. Za to vrijeme ih nije potrebno zalijevati, eventualno se može samo orošavati supstrat na vrhu. Nakon tog perioda se mogu premjestiti na toplije mjesto i veoma blago zalijevati na način da supstrat bude samo blago vlažan, nikako mokar. Sibirski limun ne voli mnogo vlage u supstratu, posebno ne sjemenke pri klijanju i mlade sadnice.
 
Oba ova gore opisana načina za uzgoj sibirskog limuna su jednako dobra i daju mi odlične rezultate. Možete izabrati od njih onaj koji Vam više odgovara. Još jednom napominjem da se sjemenke mogu odmah sijati bez da provode vrijeme na hladnom jer je tak postupak (stratifikacija) već odradjen kod mene. Tako da je dovoljno da sjemenje posijete.
 
 
Količina sjemenki po pakovanju:
 
U paketiću od 3 KM dobijate malu količinu sjemenki, 5 krupnih svježih sjemenki iz vlastitog vrtnog uzgoja.
 

Sjemenje potiče iz domaćeg organskog vrta koji sadimo godinama za vlastite potrebe. Zbog toga naše sjemenje nije tretirano, izvanredne je klijavosti i jako je kvalitetno jer se sakuplja samo od najkvalitetnijih primjeraka koji rastu u vrtu iz koga su hemikalije protjerane!


Svaki kupac dobija poklon sjemenje po mom izboru!

Pogledajte i moje ostale oglase!DOSTAVA BESPLATNA
za porudžbine iznad 30 KM, pri čemu možete kombinovati različite sjemenke sa profila I PLATITI IH TEK PRILIKOM PREUZIMANJA PAKETA NA ŽELJENOJ ADRESI!

Za manje narudžbe poštarina je oko 5 KM (u zavisnosti od težine) i takodje plaćate tek po preuzimanju pošiljke na željenoj adresi. To je najbolja opcija i svima je preporučujem. Ukoliko želite jeftiniju dostavu, neophodno je da unaprijed izvršite uplatu na bankovni račun, a  nakon toga Vam
narudžbu šaljem preporučenim pismom uz poštarinu od oko 3 KM ili samo 1 KM za slanje običnim pismom.
 

NAPOMENA: Sva prava zadržana. Nije dozvoljeno bilo kakvo korištenje teksta ili fotografija iz ovog oglasa, u cjelini ili djelimično, a bez prethodne pismene saglasnosti autora. Neovlašteno korištenje će biti primjerno sankcionisano, u skladu sa zakonom.