OBJAVITE

[PRODANO] Sjeme kikirikija ( kikiriki ) ORGANSKI

Sjeme kikirikija ( kikiriki ) ORGANSKI

Kupac artikla

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

10 KM

Obnovljen

22.02.2017 u 19:21

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
23257430
Broj pregleda
485

Dostupnost, plaćanje i dostava

Dostupnost
Svugdje
Način plaćanja
Po dogovoru
Sjeme kikirikija ( kikiriki ) ORGANSKIKratki opis

u ljusci

Detaljni opis

ORGANSKI KIKIRIKI BEZ IKAKVIH TRETIRANJA

HEMIKALIJAMA, PESTICIDIMA I VJEŠTAČKIM ĐUBRIVIMA.

100 % PRIRODNO...

Sjeme kikirikija.

Količina: 100 grama.

U 100 grama dođe od 40 - 50 - 70 komada kikirikija zavisi od veličine kikirikija.

Sije se u kućice I kada procvjeta, cvijet se zagrće, I tako poslije svakoga cvijetanja.

Sije se u aprilu - maju zavisi od vremena, a iz zemlje se vadi krajem septembra, kada cima skroz požuti.

Domaće sjeme, provjereno!

 

JOŠ O SJEMENU:

Biljka nije zahtjevna, sije se u aprilu - maju kao I krompir, čim počne da cvijeta zagrće se taj cvijet, jer će iz tih cvijetova dati rod - čahure, koliko god puta zagrnete cvijet toliko ćete imati rodova.

Vadite ga kada I krompir, u septembru ili oktobru zavisi od vremena.

Ja ga ničim ne pršćem I uspijeva na našim krajevima.

Kada se sije stavlja se po jednu u jednu kućicu, pa se odmakne oko 20cm pa opet kućica jer treba ostaviti prostora da bi se moglo zagrtati.

Sije se u čahurama, samo se čahura malo pritisne pa ubaci u zemlju, jer tako će prije da nikne jer mu treba dosta vremena da nikne...

Proizvodnja kikirikija

 

Kikiriki se u našoj zemlji slabo gaji, iako ova biljka ima visoke hranljive vrijednosti i visok sadržaj ulja u sjemenu.

Proizvodnja kikirikija počinje u jesen i to duboko oranje 30-35cm i ostavi da prezimi u otvorenim brazdama. Prolećna priprema zemljišta je takođe vrlo važna, tako da se do sjetve zemljište više puta kultivira, tako da bude bez korova, rastresito, sa dobrim vazdušastim i vodnim režimom, jer se u njemu razvijaju mahune.

Kikiriki najbolje reaguje na stajnjak, kalcijum i fosfor, dok najveću potrebu za azotom se zadovoljava azotofiksacijom pa se ovo đubrivo u nekim slučajevima i izostavlja. 

Kikiriki sejemo od treće dekade aprila do druge dekade maja. Seju se cijele, izlomljene mahune ili oljušteno seme. Ako sejemo cijele mahune nicanje je usporeno, zato je bolje sejati izlomljene mahune ili oljušteno sjeme. Preporučuje se da se mahune pre sjetve potope u vodu i ostoje 24 č, a zatim suše dva sata. 

Seje se kod nas slično kukuruzu kako bi se prilagodila mehanizacija tako da po 1ha imamo oko 55.000 hiljada biljaka, inače bi po jednom ha trrebalo oko 100.000 biljaka. Prilikom proizvodnje najveću pažnju treba obratiti na prašenje i na ogrtanje useva.

Cvetanje počinje 30 dana poslije nicanja i traje tokom cijele vegetacije, prvo počinje pri dnu , a posle ide ka vrhu. Poslije oplodnje tučak raste u obliku igličaste izrasline sa zadebljalim vrhom koji se zove ginefor. U početku ginefor raste uspravno, a kasnije se okreće ka zemlji. Kada dostigne normalnu veličinu, ulazi u zemljište 8-10cm. Iz oplođenog tučka na vrhu ginefora stvara se plod, mahuna, koja raste i razvija se u zemljištu.

Zbog toga redovna i dobra priprema zemljišta i ogrtanje imaju veoma važnu ulogu. Kikiriki treba 3-4 puta ogrtati, kao kada se zagrće krompir. Prvi put u punom cvjetanju ili kad počnu da precvetavaju donji cvjetovi na biljci, drugi put u vrijeme precvjetavanja srednjih cvjetova i tako redom – kako koji dio biljke precvjeta i ginefori počnu da rastu, treba zagrtati. U protivnom, oni ostanu na površini i osuše se. Zagrtanjem se ujedno i korovi unuštavaju.

 

Kikiriki se bere prije početka prvih jesenjih mrazeva. Ne sazreva ravnomjerno , ali mahune ne pucaju. Ubira se ručno čupanjem cijele biljke ili vadilicama mašinski. Kada se ovako izvađen usjev prosuši onda se pristupi odvajanju plodova i to ručno ili mašinski. Sušenje isto može da prestavlja problem, jer često nema uslova da se velike količine kikirikija osuši prirodnim putem. Prosečan prinos po jutru može da bude oko 1000kg zrna.

 

Za još pitanja slobodno pošaljite privatnu poruku...