OBJAVITE

Pvc Stolarija prozori vrata (Ral montaza) Wurth i Triop

Pvc Stolarija prozori vrata (Ral montaza) Wurth i Triop

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

Po dogovoru

Količina

50

Stanje

Novo

Obnovljen

Prije 1 dan

OLX brza dostava

ZAPOČNI NARUDŽBU

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
15954678
Obnovljen
Prije 1 dan
Broj pregleda
5064

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Pvc Stolarija prozori vrata (Ral montaza) Wurth i TriopKratki opis

illbruck Trioplex i Würth

Detaljni opis

illbruck illmod Trioplex
Traka za dihtovanje stolarije po RAL standardu

https://youtu.be/wka1YSsL6q4

Sta je RAL montaža prozora i kako se izvodi?

 

Termin RAL montaža označava profesionalni sistem ugradnje građevinske stolarije u zidarske otvore prema uputstvima RAL Udruge za osiguranje kvaliteta prozora i vrata (RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V. ).

Osnovna svrha RAL ugradnje je ušteda energije i spriječavanje pojave vlage u suvremenom stanovanju. Smjernice i uputstva RAL montaže preuzela je većina Europskih zemalja i prilagodila ih svojim propisima.

Inače, skraćenica RAL („Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen“) u širem smislu predstavlja oznaku kvalitete proizvoda. Ustanovljena je davne 1925. godine u Njemačkoj, u cilju standardiziranja tehničke norme i uvijeta snabdijevanja svih vrsta roba. Od tada se ova skraćenica koristi kao oznaka standarda i predstavlja skup smijernica i uputstava koji garantiraju kvalitet roba i pruženih usluga.

 

Izvadak iz smjernica za RAL montažu:

“Sukladno preporukama za uštedu energije prema trenutnom stanju tehnike sažete u europski priznatim pravilima struke, propisima o toplinskoj zaštiti iz 1995 i ENEV 2002, RAL, DIN 4108, tehničkim smjernicama saveza udruga staklara, metalogradnje i stolara (Izvadak iz službenog tumačenja njema- čkih propisa). Iste smjernice preuzela je većina europskih zemalja, prilagođene lokalnim propisima.”

Najpoznatije pod pojmom RAL – montaža prozora

RAL – montaža najvećim dijelom cilja na uštedu energije i pravilnu montažu, kako bi se spriječile negativne pojave vlage i njezine posljedice. Modernim profilima najvećim smo dijelom riješili gubitke kroz same prozore ili vrata – profile i ISO – stakla, ali pojavljuje se sve veći problem oko neadekvatne izvedbe spoja između prozora i zida. Zbog toga se prečesto tek nakon ugradnje energetski efikasnih prozora, pojavljuje vlaga koja uzrokuje pojavu plijesni i gljivica, zbog poremećenog toka toplinskih mostova, tzv. izoterma.

 

Izoterme

Izoterme su linije koje spajaju točke istih temperatura pomoću kojih je moguće proračunima prikazati raspodjelu temperatura unutar građevinskih elemenata.

 

Kako se postiže RAL standard ugradnje?

Ral ugradnja se zasniva na primjeni suvremene tehnologije prema propisanim uputstvima, i kao takva omogućava maksimalnu uštedu energije. Da bi se ovaj standard postigao, potrebno je ispoštovati date smijernice koje obuhvaćaju kako postupak ugradnje građevinske stolarije, tako i korištenje kvalitetnih materijala.

Smijernice RAL montaže odnose se na pravilnu pripremu zidarskog otvora i poduzimanje svih potrebnih mijera da se spriječi prodor vode i vlage u međuprostor između zida i stolarije. Stolarija se ugrađuje na središnju liniju zida, a prije ugradnje treba voditi računa da zidarski otvor bude ravan i suh.

Kvalitetan spoj stolarije sa građevinskim objektom koji spriječava gubitak topline i pojave vlage može se postići na dva načina: pomoću pur pjene i folije, i pomoću brtvenih traka.

 

Fleksibilne trake za RAL montažu

Pur pjenom se popunjava prostor između zida i prozora, a zatim se na vanjske i unutarnje strane lijepe posebne fleksibilne trake.

Ove fleksibilne trake su vodo i paronepropusne, s tim što se na vanjski rub prozora lijepe folije koje ne propuštaju vodu ali propuštaju zrak, odnosno paru. Na ovaj način sprječava se pojava kondenzacije i njenih štetnih posljedica. S druge strane, na unutarnji rub prozora lijepe se fleksibilne folije koje ne propuštaju ni paru ni vodu čime se sprječava oštećenje zida kod prozora.Ral montaža trakamaPresjek ral montaže s trakamaWürth Fleksibilna traka Aktiv SKWürth fleksibilna traka Aktiv butilna SK

 

RAL brtvene trake

Ral brtvene trake su komprimirane pjenaste trake visokih svojstava i kvalitete. Otporne su na udare kiše i sprječavaju pojavu vlage i kondenzacije u prostoru između zida i prozora. Ove brtvene trake ispunjavaju sve standarde potrebne za RAL ugradnju. Njima se oblažu prozori odnosno vanjski dijelovi profila čime se zatvara prozor između zida i prozora.

Brtvene trake su lake za montažu i višestruko korisne. Pored toga što su otporne na udare kiše i vjetra, one propuštaju paru čime međuprostor između zida i prozora ostaje suh i time sprječava nastanak gljivica, plijesni i truleži.

Dakle, uloga vanjskih brtvenih traka je da ne propuštaju vodu ali propuštaju zrak odnosno paru čime se sprječava da kondenz uđe u konstrukciju. S druge strane, unutrašnje brtvene trake ne propuštaju ni vodu ni paru, čime se sprečava nastanak štete na građevinskom objektu a ujedno i postižu uštede u troškovima grijanja objekta. Također, pored ovih karakteristika brtvene trake pružaju i maksimalnu zvučnu izolaciju.

 Würth Dreifix brtvena trakapresjek prikaza brtvene trake na profiluBrtvena traka, skica montažeBrtvena traka – RAL ugradnjaBrtvena traka – RAL ugradnja

RAL ugradnja štedi vaš novac

Izuzetno je važno prilikom ugradnje stolarije na građevinskom objektu ispoštovati sve propisane standarde jer svaka naknadna sanacija objekta košta mnogo više.

Kvalitetna ugradnja je trajno riješenje i pruža potpunu ugodnost i uštedu. Ugradnju stolarije najbolje je prepustiti stručnjacima i time ćete osigurati njenu dugovječnost i maksimalnu funkcionalnost.

Obratite nam se s povjerenjem i mi ćemo vam dati sve potrebne savjete koji se tiču RAL montaže.

Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja OLX.ba stranice prihvatate uvjete korištenja.