OBJAVITE

AUSTRALORP KOKOŠKE mlado jato 7+1

AUSTRALORP KOKOŠKE  mlado  jato 7+1

Kategorija

Osnovne informacije

Cijena

Po dogovoru

Obnovljen

Prije 13 dana

Zamjena

Korisnik ne želi zamjenu za ovaj artikal.

Ostale informacije

Vrsta oglasa
Prodaja
Datum objave
OLX ID
24128480
Broj pregleda
10382

Dostupnost, plaćanje i dostava

Dostupnost
Način plaćanja
Po dogovoru
AUSTRALORP KOKOŠKE  mlado  jato 7+1Uslovi prodaje

NE VRSIM DOSTAVU

Kratki opis

PRVOKLASNA RASNA PERAD ,PRONIJELE U DECEMBRU , ČITAJ DETALJNO

Detaljni opis

 MATIČNO JATO 7 KOKA I PIJETAO   PRODAJA U KOMPLETU , 200 km ,koke  na  komad 30 km ,pijetao 35 km  ,koke australorp  su  odlične  kvočke  a sem  toga  mogu  izleći  dosta  pilića , KOKE PROŠLOGODIŠNJE  od APRILA   mjeseca   , pronijele u  decembru, imaju  i  tri  koke  lezene  iz  jaja   donešenih  iz  slovenije  , one  su  15  km po  komadu ,  sve koke  nesu  jaja  ,od australorpa   od januara do  danas  je  izlezeno  preko  300 pilića i sve  je prodato ,pilići su bili po 5 km,  pijetao  nije u srodstvu sa kokama

 TRENUTNO  12  PILIĆA  NA PRODAJU  po  5 km po  komadu ,  uz  njih  dajem i  2 domaća pileta  gratis

 

 061-318-455 najbolje nazvati a moze i  preko OLX-a 

Proizvodne karakteristike

pilići

Australorp je dosta otporan, snažne konstitucije i veoma se lako aklimatizuje. Koke australorpa se odlikuju veoma visokom nosivošću, godišnje mogu da snesu 200 i više jaja. Rekord ove rase u broju snešenih jaja je 363 jaja za 365 dana. Kvalitet mesa ove rase, kao i prinos je na zadovoljavajućem nivou.Kokoske   imaju  tezinu  od 2,5-3 kg a pijetlovi od 3,5 -4,5 kg. Sem Australije, australorp se dosta gaji i u Engleskoj i Americi. Kod nas australorp je malo zastupljen u čistoj rasi. I ako australorp rasa nije široko rasprostranjena u svijetu, ona ima veoma veliki značaj za svjetsko živinarstvo, jer se dosta koristi za stvaranje linija i hibrida sa visokom proizvodnjom jaja, jaja su  izuzetno  krupna  i  kreću  se  tezinom  izmedu 70 - 80  grama sto  ih  svrstava  medju  najteza  jaja  od  svih  poznatih  rasa kokoski, čime su domaćice     odusevljene,,,,,,,,,,,,,,,,,,

VRLO  PRODUKTIVNA RASA  ZA DRZANJE U SVAKOM POGLEDU
 
 

 imam  takodje  jedan  par  Ayam cemani starosti  8  mjeseci  koka  je  pronijela ,  rijetka  rasa  kokoške,uvezena  iz  madjarske  sa  prstenovima , koka  i  pijetao  nisu  u  srodstvu  što  se  da  pročitati  na  prstenovima  ,  par  je  takodje na  prodaju,  a  evo  malo  i  podataka  o  rasi, text preuzet  sa gogla

Ayam Cemani – Lambordžini pilići


Ovakav nadimak ova ptica je dobila pre svega zbog boje njenog perja koje je u potpunosti crno, kao i koža ispod njega, kljun i kresta, noge i kandže na njima. Oči su tamno smeđe, a jezik tamno ružičast, mada češće je i on crn.

Međutim, ono što je sasvim krasi to je čudna crna boja njenog perja koja podseća na mastilo, ali pri tom se preliva u zelenu i ljubičastu i ima ,,metalik sjaj”. Iako je u potpunosti crna, ova vrsta crne kokoške nosi jaja koja su  potpuno  bele  boje, a kvočka leže od 60 do 100 jaja već prve godine. Zatim nastavlja u ciklusima sa 20 ili 30 jaja, pa prave pauzu od 3 do 4 meseca.

Kao što smo već naveli da su svi organi ove vrste crni, ali da jezik može biti bleđi ili tamno crven, zanimljivo je da je usna duplja iste boje kao i kljun, koža i perje – crne.ili skroz  tamno  crvene boje,sve  zavisi od  količine  gena  i  mutacije.

Fibromelanoza je genetski poremećaj zbog koga su organi, kosti, koža, i perje ove kokoši skroz crni.

Pošto ova vrsta nije jedina koja se odlikuje ovakvom pigmentacijom, ovaj fenomen je zainteresovao naučnike na Univerzitetu u Upsali, koji su ga istraživali pod vođstvom Leifa Andersona (Leif Andersson) 2011. Godine. Anderson i njegov tim sastavljen od naučnika iz SAD, Švedske i Kine otkrili su da ovaj fenomen nestaje usled mutacije gena što utiče na rad ćelija koje proizvode pigmente u organizmu. Mutirani gen koji je tada pronađen nazvan je endothelian-3 sa oznakom EDN3. On utiče da crni pigment bude i do deset puta više izražen u koži ovih kokošakanego kod ostalih rasa.

Kratka istorija ,,Lambordžini kokoške”

Ayam Cemani potiče sa indonežanskog ostrva Java. Po tradicija uzgajali su je plemići i bogataši čuvajući je kao ukras u skrivenim svojih palata i smatra se da još od antičkih vremena i srednjeg veka ovakva ptica nija mogla da se nađe na pijacama jugoistočne Azije jer se nije uzgajala radi ishrane.

Pre ukorenjivanja islama u Indoneziji ona je do 12. veka naše ere imala uzvišeni status jer se verovalo da je posrednik između ljudi i sila. U javanskim verovanjima ova kokoška se zbog svoje crne boje nudila dobrim i lošim duhovima za koje su verovali da vladaju svetom, kako bi se očuvalo ili popravilo zdravlje, steklo bogatstvo i stekao i očuvao ugled. Smatralo se da duhovi i Bogovi piju krv i jedu  meso  ove  kokoške.

Popularnost i cena Ayam Cemani kokoške

Kao što je već rečeno, ova vrsta crne kokoši u Indoneziji za razliku od svoje crne rođake u Indiji, nije korišćena u ishrani već prilikom verskih obreda. Prinošena je kao žrtva bogovima i duhovima kako bi podarili svojim ljudskim podanicima zdravlje, ugled i bogatstvo. Dan danas se ne mogu naći informacije o upotrebi ove vrste u ljdskoj ishrani, ali i te kako na internetu bodu oči visoke cene žive piladi ove indonezijske vrste.

Danas se može naći Ayam Cemani po ceni od 275 dolara za pile staro mesec dana, 499 za pile staro 4 meseca i 999$ za pile staro 7 meseci. Pojedine američke farme prodaju par ovih kokošaka za 2000$. Na evropsko tržište stigla je tek 1998. godine, a oni koji su njeno meso probali tvrde da je ukus fantastičan.

  par  je  450 km   ,  ima i jedno  pile staro  18  dana 50km,,razlog  prodaje  je prestanak drzanja  rijetkih i egzotičnih rasa